ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Απεβίωσε την Παρασκευή, 10 Ιουλίου, στην Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 97 ετών, ο γνωστός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Ιωάννης Μιχαηλίδης και την Πέμπτη 16 Ιουλίου με την καύση της σορού του, όπως ήταν και η επιθυμία του, έκλεισε ο κύκλος της ζωής του όπως έγινε γνωστό από τον όμιλο εταιριών ΕΒΙΕ Α. Μιχαηλίδης Α.Ε.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1923 και ήρθε στη Θεσσαλονίκη με τους γονείς και τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια του σε ηλικία μόλις δύο ετών. Σε συνέχεια της φοίτησης του στην Γερμανική Σχολή εισήχθη 12ος στην Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου από όπου αποφοίτησε το 1945 με βαθμό «λίαν καλώς. Το 1946 παντρεύτηκε την Νένε Λιβαδά, κόρη του Πρύτανη του Α.Π.Θ. και συναθλήτρια του στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Από το 1947 έως το 1950 επί 35 μήνες υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα.
Με βασικό πιστεύω του το αρχαίο ρητό «Άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» (Εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι) ανέλαβε το 1950 την Καπνεμπορική επιχείρηση «ΑΚΕ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ», που ως τότε διηύθηνε ο πατέρας του Αλέξανδρος και η οποία αποτελούσε συνέχεια της προσωπικής εταιρίας του δικού του πατέρα, Αναστασίου. Εισήγαγε πρώτος τη βιομηχανική κατεργασία των ανατολίτικων καπνών, νέες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης, νέες ποικιλίες καπνού, ξεκίνησε και εδραίωσε την συμβολαιακή γεωργία στην καπνοκαλλιέργεια και υπήρξε γνωστός για τις φιλεργατικές του πρακτικές. Πολλαπλασίασε το μέγεθος της εταιρίας πριν την παραδώσει στον γιο του Αλέξανδρο το 1986.
Αναζητώντας πάντα την καινοτομία και την πρωτοπορία, την δεκαετία του ’60 επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ιδρύοντας την πρώτη εταιρία κατεψυγμένων λαχανικών στην Ελλάδα, την γνωστή σε όλους ¨Μπάρμπα Στάθης» την οποία εισήγαγε στο Χρηματιστήριο το 1991 και επώλησε στην «ΔΕΛΤΑ Α.Ε.» το 1994. Παράλληλα πρωτοπορεί στον τομέα της παραγωγής υδρολυμένων πρωτεϊνών και αμινοξέων φυτικής προέλευσης για χρήση στην Γεωργία μέσω της εταιρείας ΕΒΥΠ ΕΕ που συνεχίζει να πρωτοπορεί με την κόρη του Αίνη στο τιμόνι.
Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας μοίρασε το πάθος του για την επιτυχία ανάμεσα στην δουλεία του και στην ιστιοπλοΐα. Πρωταθλητής Ελλάδος το 1953, 1954 και το 1955 κατέκτησε και την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν αποσυρθεί για να εστιάσει στη δουλεία και την οικογένεια του.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε μεγάλη εκτίμηση και συμμετοχή στα κοινά. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καπνεμπορικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Καπνεμπόρων Θεσσαλονίκης μέχρι το 1990. Υπήρξε, για πολλά χρόνια, μέλος της Eugrotab (συμβουλευτική ομάδα για την Γεωργική πολιτική) στις Βρυξέλλες, του Δ.Σ. του ΣΒΒΕ, της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης 1963-1966.
Υπήρξε θερμός υποστηρικτής σχεδόν όλων των ιδρυμάτων στην Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβανομένων της ΣΤΟΡΓΗΣ, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια.